keskiviikkona, joulukuuta 08, 2004

Macao, l'enfer du jeu

Elokuva esitetään Orionissa, Eerikinkatu 15, Helsinki, torstaina 16.12. klo 19.00.

Suomenkielinen nimi: Macao - suuri pelihelvetti. Ruotsinkielinen nimi: Macao. Valmistusmaa ja vuosi: Ranska 1939. Tuotantoyhtiö: Demo Film. Tuottajat: Max Cassvan, Jean Delannoy, Jean Rossi. Ohjaus: Jean Delannoy. Käsikirjoitus: Pierre-Gilles Veber ja Roger Vitrac Maurice Dekobran romaanin pohjalta. Kuvaus: Nicholas Hayer, Pierre Méré, Gustave Raulet, ja Marcel Villet. Kuvasuunnnittelu: Serge Piménoff. Musiikki: Georges Auric. Laulut: Auricin: "Chinoiserie, "Gloomy Etude", "Overture", "Interlude" ja "March and finale". Leikkaus: Jean Mondollot. Pääosissa: Erich von Stroheim (Werner von Krall), Sessue Hayakawa (Ying Tchai), Mirelle Balin (Mirelle), Henri Guisol (Almeido), Louise Carletti (Jasmine), Georges Lannes (kapteeni), Roland Toutain (Peter Malonen). Helsingin ensiesitys: 20.9.1942 Rea – maahantuoja: Kino-Filmi – VET 24281 – K16 – 2250 m / 82 min

Näytelmäelokuva oli aihepiireiltään globaalisoitunut 1920- ja 1930-luvun mittaan niin, että tapahtumasarjojen sijoittaminen Aasiaan – erityisesti Kiinaan – oli varsin yleistä. Jännitystarinoiden ohella toinen yleinen genre oli melodraama, mistä esimerkkinä Ilja Traubergin Goluboi express (Sininen pikajuna, The Blue Express, 1929) Venäjältä, Yhdysvalloista esimerkiksi Frank Capran The Bitter Tea of General Yen (1933), Josef von Sternbergin The Shanghai Express (1932) ja Lewis Milestonen The General Died at Dawn (1936). Macao on niistä yksi tyylikkäimpiä ja toisin lopetettuna ehkä jopa paras. Englanninkielinen dubattu versio leikattiin uudelleen niin, että se päättyy onnellisesti.

Ohjaaja Jean Delannoy (1908-) teki myöhemmin Pastoraalisinfonian (La Symphonie pastorale, 1946) ja oli vuosikymmenet ranskalaisen elokuvan peruspilareita. Ura oli pitkä, sillä hänen viimeisin, 43. ohjaustyönsä on vuodelta 1995, ensimmäinen oli peräisin vuodelta 1934. Elokuvan musiikin tekijä Georges Auric (1899-1983) kunnostautui sittemmin mm. Jean Cocteaun elokuvissa, vuoteen 2003 mennessä hänen musiikkiaan on yli 120 elokuvassa. Näin raskaan sarjan mestareita oli toiminnallisen seikkailuelokuvan parissa vain harvoin: siksi jälki ei todellakaan ole aikansa poliittisen korrektiuden mittatikuilla tehty.

Vuonna 1938 Macaossa, Portugalin skandalöösissä salaisten mielihalujen ja nopeasti kokoon kasattujen omaisuuksien enklaavissa, toimii varakas saksalainen Werner von Krale (Erich von Stroheim), joka vie huvipurrellaan L'Amounalla aseita Kauko-Itään. Hän sopii laajasta aseviennistä kiinalaisen kenraali Liu Tsen kanssa kiinalaisjapanilaisen sodan aikana. Aseet hän aikoo hankkia sieltä mistä niitä parhaiten saa, Ying Tshailta (Sessuke Hayakawa) Macaosta. Mutta Ying Tshai vaatii etukäteismaksua, samaan aikaan Lin Tse uhkailee, eikä von Kralella itsellään ole tarpeeksi rahaa, sillä hänen varallisuuteensa menee peliin ja naisiin.

Ying Tshailla on isänsä ammatista pelihelvetin pitäjänä tietämätön tytär Jasmine (Louise Carletti), joka tulee Macaoon valtamerilaivalla. Hän on tutustunut ranskalaiseen lehtimieheen Pierre Milleyhin. Milley pelaa hyvin, mutta paikallinen tapa on, että kukaan ei saa voittaa liikaa. Mereen upotettu Milley pelastautuu Krallin laivalle. Maria Tamara (Mirelle Balin, mm. Pépé le Moko –elokuvan tähti) yrittää auttaa Krallia, mutta häneen silmänsä iskeneen Ying Tshain sotavoimat iskevät Kralen huvijahdille, juuri kun isänsä salaisuuden pettymyksekseen tietämään oppinut Jasmine-tytär on eksynyt Milleytä etsiessään laivalle. Tytär otetaan panttivangiksi.

Stroheim onnistuu ristiriitoja sisältävässä osassaan erinomaisesti. Hayakawa on sekä sydämetön roisto että harras isä, joka ei voi kestää tyttärensä hengen vaarantamista. Niinpä asiasta saa päättää kohtalo eikä dramatiikkaa puutu.

Ranskassa saksalaiset vaativat miehitysaikana, että Erich von Stroheimin roolitus oli leikattava elokuvasta pois ja tilalle pantava Pierre Renoir. Siksi elokuvasta on markkinoilla julisteita, joissa protagonistina näkyy Pierre Renoir.

– Jari Sedergren 16.12. 2004


Ei kommentteja: